0 Läs mer >>
Jag har haft en lång enslig helg instängd på mitt rum. Vädret har varit smärtsamt vackert, men jag har inte förmått vara ute så mycket. Jag tog en kort promenad på lördagen, en längre på söndagen, flankerad av E och P. Hågadalen visade sig från sin bästa sida. Annars har jag inte smittats av den känsla av folkfest som lätt uppstår i Uppsala (och i synnerhet i Flogsta) närhelst det är över 15 grader varmt och skinande sol. Från mitt rum, som mer och mer liknar en krypta mednerdragna persienner, negligerade krukväxter, dammtussar och växande högar med kläder, hade jag god uppsikt över kidsen när de spände upp en stor flagga mellan två träd, satte ut en stereo med skarvsladdar hängande från ett fönster och hur de sedan flockades på gräsmattan på filtar, i solglasögon och shorts med öl i handen. Jag satt inne på mitt rum och läste, från tidigaste morgon till sena natten. Jag ville inte vara  med.

Och om det är någon som undrar hur jag behåller min fantastiska (eller osunda - det är en smaksak) porslinshy, så är det så man gör.

Jag har varit så inne i mig och mitt och mina böcker att det tålamod, eller utrymme jag tycker mig ha för andra människor har varit kort. Jag har inte riktigt varit där. En av mina vänner berättade om sin oro för en sjukdom hon har haft länge, och jag märkte hur mina tafatta försök till tröst och uppmuntran föll platta så att hon nästan blev arg. Jag var inte riktigt där. 

Jag vet i och för sig - även om det är en klen tröst - att man alltid är ensam med sin hälsa/sjukdom även om man tar med  sjukpersonal i beräkningen - det är man själv som måste gå igenom det, och det är man själv som måste uppleva sin egen kropps begränsningar. Samtidigt är sjukdom och åldrande en privat kris som nästan alla får uppleva, och där spelar empatin sin roll. Allting är subjektivt, och allting är relativt. 

Nu ska jag gå och äta nudlar. Och fånga dagen. 

Hur var det nu med em...

1 Läs mer >>
Bli ej oroliga när jag inte svarar om ni ringer mig idag - jag glömde telefonen hemma. I övrigt önskar jag er en trevlig, solig, glad dag och hoppas att jag får en sådan själv. 

Telefonlös

0 Läs mer >>
Jag måste gå iväg till plugget. Jag är TRÖTT!

Och så har jag inte tillräckligt med kaffe kvar så att jag kan ta med mig i termos. Nåväl! *hytter med näven* Nya friska tag!

Åh NEEEEEJJJJJ!

0 Läs mer >>
Det är konstigt hur man kan vakna upp ibland och vara så säker på sin sak. I morse vaknade jag halv sju med en benhård övertygelse om att jag skulle misslyckas med min sista tenta i Arabiska som är på Fredag, med tillhörande avgrundsdjup  ångest. Min lärare hade mejlat oss om tentan igår, med en påminnelse om vad vi skulle fokusera på. Under sömnen hade den listan blivit flera sidor lång med hårda krav som jag aldrig skulle kunna klara ens om jag visste om det i förväg. Till saken hör att det sällan brukar gå riktigt dåligt för mig, även när det inte går bra, och ångesten försvann underligt nog när jag drack mitt morgonkaffe. Men ändå. Jag kommer nog ägna viss tid åt textanalys inför tentan idag. jag vore ju ett riktigt klantarsel, om jag både ignorerade hintar från min lärare och mitt undermedvetna samtidigt. 

Meddelanden från dröm...

0 Läs mer >>
Jag VILL bli journalist. Tell me how, people. 

Önskan

1 Läs mer >>
I går var det fest. Med besked. Min gamla korridorare E och hennes kille P hade fest för att fira nytt körkort och födelsedag långt borta i Sala backe. Mer säger jag inte om det, förutom att det astunga schabrak till cykel som jag lånade av amerikanskan visade sig ha punktering efter halva vägen, och att de sista gästerna (förutom jag) gick hem halv fem på morgonen. Någon pragmatisk själ kom på den eminenta idén att jag skulle inta soffan i stället för att gå vilse i villahelvetet på fel sida av järnvägen mitt i natten. Jag, som sannolikt var inbegripen i en inbillad och högljudd duett med Bono i U2, höll oklart med. Så i förmiddags vaknade jag i ett vitt vardagsrum i Sala backe tillsammans med tusentals ölburkar, för att  sedan stappla hem i höga klackar släpandes på nämnda cykelhelvete. På vägen mötte jag hurtiga pensionärer på söndagspromenad och studenter som fikade i solen och undrade om det syns på en att man har sovit i sina jeans och har dagsgammalt smink och bäverandedräkt. Halv tre var jag hemma. Det var faktiskt en ganska mysig promenad, om man bortser från cykeln och kläderna. Och andedräkten. 

Väl hemma mötte jag F i köket, och efter frukost och kaffe satt vi vid köksbordet och tjatade och klagade på alla utom hörhåll som två argsinta gamla kärringar (F är karl) i flera timmar, medan solen sken in genom fönstret. Det var en skön söndag. Till kvällningen gjorde jag en lammstek  med rödvinssås till en rotfruktsgratäng. Det var inte heller så dumt. 

Näj, nu måste jag gå och knyta mig! Sov gott

En rätt skön Söndag

0 Läs mer >>
Solen skiner därutanför, det ser varmt ut men är det inte. Därav bluesen. Det verkar vara ett tema som jag ser överallt just nu - att saker och ting ter sig varmt och välkomnande för att  snart blotta en hårdare, fattigare, futtigare verklighet. Jag ska ändå trotsa vårkylan och gå ut på en promenad med ett mycket specifikt mål - systembolaget nere på stan. Igår kväll köpte jag två flaskor vin som snart gick åt i en spontan sammankomst vilket nog slutade med huvudvärk i dag för den amerikanska utbytesstudentskan. Plötsligt förstår jag på djupet uttrycket "dricka sprit som om det vore saft". Utbytesstudentskan drack vin som om det vore lemonade. Hon får nog kurera sig i dag. 

Jag läser en bra bok nu, "Americanos - ett reportage om Latinamerikas nya rebeller" av Magnus Linton. Den handlar om svarta och indianska befolkningars nya, revolutionära sätt att organisera sig och förhålla sig till (den mestadels vita) makten i olika Latinamerikanska länder. Rekommenderas till alla som vill veta lite mer om vad som händer på den kontinenten over there. Och, för att anknyta till "Sannas bokcirkel" ;), är den betydligt bättre än James Pattersons dåliga deckare 3:e graden som jag läste i veckan. Den senare är upplagd som ett manus för en dålig thrillerserie på TV. Läs inte den.

Lördag, lördagblues

0 Läs mer >>

Blåsippa

0 Läs mer >>

Men det var en skön promenad.

Jag har klippt mig, j...

0 Läs mer >>

Nu var det ett tag sedan. Jag har haft påsksemester.

Blåsippa

2 Läs mer >>
 Jag har några tankar som jag vill dela med dig om litteratur. Jag minns ett citat från al-3Aqqads andra brev till May Ziada om folket och deras relation till litteraturen. Han skriver att litteratur i deras länder - för al-3Aqqads del Egypten, i en vidare bemärkelse  arabländerna - främst består av litterära brev som växlas mellan 20-30 personer. "Fahum al-kaatibuun wa hum al-qaa2iruun."  De är författarna och de är läsarna. Al-3Aqqad fortsätter sedan med att beskriva att de som är intresserade av litteratur per automatik blir världsfrånvända, som ett religiöst brödraskap förenade i sitt intresse och isolerade från omvärlden.

Jag blev lite sorgsen när jag läste det.

Läsandet och skrivandet är tillsammans en typ av kommunikation, ett utbyte av erfarenheter, ett slags offentligt samtal. För en nation kan vissa böcker eller litterära verk komma att utgöra en del av den nationella självbilden, som till exempel Naguib Mahfouz och hans verk – som många anser beskriver hela det egyptiska nittonhundratalet (vänligen bortse ifrån att jag inte har läst nästan ett dugg av det) – annars kan litteraturen fungera som en bekräftelse av gemensamma berättelser, som till exempel folksagor, eller vara ett uttryck för enskilda vittnesmål och viktiga sanningar. Den största faran för en bok, förutsatt att den inte censureras, är glömskan.

 Jag har två speciella minnesbilder av stunder som fick mig att inse hur viktig litteraturen kan vara. Vid ett tillfälle stod jag i Uppsalas stadsbibliotek och fick syn på en diktsamling på svenska. I en dikt besjöng författaren, som var irakier, sitt moderland Assyrien som låg mellan de två floderna, och i en annan beskrev han vemodet han kände när han fick frågan var han kom ifrån. Jag minns idag inte stroferna, men det var som att frågan berövade honom hans historia och gav honom en falsk. Jag kände att frågan, som troligtvis bottnade i enkel nyfikenhet (och kanske var ett försök att närma sig honom), på ett sätt skapade ytterligare avstånd mellan honom och andra människor. Han blev isolerad.

 Sen tänkte jag – vi möts ju i litteraturen! I litteraturen tystnar aldrig din röst, i litteraturen har du din historia ständigt med dig och i litteraturen är den tydlig för alla och envar, oavsett hur dem tittar på dig i snabbköpet. I litteraturen kan jag som är född i Katrineholm på åttiotalet uppleva min barndom (eller min ålderdom) på helt andra platser, under andra tider. Det är det som är poängen.  Litteraturen är mötesplatsen.

 Det andra minnet är av en rysk kvinna jag såg i något kulturprogram på tv. Hon berättade att läsandet och litteraturen var väldigt viktigt för det ryska folket i allmänhet, och det framgick att ryssen läste ovanligt mycket i jämförelse med Europa. Jag minns att hon sa att läsandet för henne var som att andas, äta, drömma. Att inte kunna läsa, att inte ha tillgång till litteraturen var som att vara blind och döv samtidigt. Här drog jag mig till minnes en berättelse från ett annat land – i Kongo, eller var det Tanzania, kallar man de som inte kan dansa eller sjunga för dövstumma. I sådana fall är jag nog snarare dövstum på det sättet.

 

Jag har insett att det finns de som trots att de kan läsa väljer att inte göra det. Och jag har insett att det finns andra forum och konstarter för dem och att de numera överlappar varandra. Men ändå… Litteraturen är lika gammal som det första skrivna ordet, eller om man så vill, den första grottmålningen. Och precis som konsten, kommer litteraturen att överleva så länge som människan gör det, eller till och med längre som spår av en gammal civilisation. Men egentligen lever litteraturen bara så länge orden formar mening för den som läser dem. 

Det litterära brevet ...

1 Läs mer >>
Ett exempel på relevant reklam.

Till mor och andra som vill se bilden på en grönsångare som jag gjorde igår (föreställer mig här en hel publik som blir alldeles till sig av tanken på att se en bild av en grönsångare) - eftersom min stadsvandring tar så stor plats, får ni kolla arkivet för att se hela april. Bara ett tips. Städa var det ja. =) Ha en trevlig söndag.

Behöver DU en ny vatt...

0 Läs mer >>

Från Engelska parken, Engelska parken!

Kolla in det här:
http://www.youtube.com/watch?v=j1iTS0Mwpu4

Bäst att vi slutar, b...

0 Läs mer >>

Utdrag ur Owe Thörnqvists "Rumba i Engelska parken":

--
Nu har vi dansat i Engelska Parken, 
vi har planterat en kaktus på marken. 
En liten palm från en blomsteraffär, 
den ställde vi där 
i Engelska Parken. 
Hjälp! Aj, aj, aj, aj: 
Här kommer tanten från blomsteraffären, 
vi har visst inte betalat det där än. 
Och hon ser alls inte ut som hon prutar, 
bäst att vi kutar 
från Engelska parken. 
Ah, ah, ah, ah! 
Bäst att vi slutar, 
bäst att vi kutar 
från Engelska Parken.

...i Engelska parken

0 Läs mer >>

Utdrag ur Owe Thörnqvists "Rumba i Engelska parken":

--
Sen ska vi måla mustascher på läppen, 
för vi har fått stora Mexikoknäppen. 
Det börjar rycka, åh, ömsom i knäna, 
ömsom i bena 
men mest i det ena. 
A därför blir det så konstigt i dansen, 
man får så svårt för att hålla balansen 
och blandar hop både rumba och vals 
men det gör inget alls 
i Engelska Parken.

En rumba...

0 Läs mer >>

Utdrag ur Owe Thörnqvists "Rumba i Engelska parken"

---

Sen blir det rumba hela natta' 
och den som tycker om att skratta, 
ha ha ha, 
får gärna komma och titta 
om han kan hitta 
till Engelska Parken. 
Den ligger alldeles i kröken, 
kom, jag ska visa lilla fröken, 
för nu tar vi lite 
hopp-chip-chi-bumba, 
hopp-chip-chi-bumba. 
Oj, vicken rumba!


Engelska parken