1 Läs mer >>
I dag regnar snön bort, den som var så förunderligt vacker igår. Det droppar utanför fönstret och himlen är återigen en grå mur, tung ovan våra huvuden. Det är en ledbruten hjältinna ni hör ifrån idag. Det var skönt att simma, men det var länge sedan och kroppen är inte van. Det var också skönt att gå dit i snöyran, med snöflingor som fastnat i ögonfransarna, påbylsad med kläder. Luften var så mild. Snön låg tjock på marken och trädens kvistar avtecknades som spöklika händer mot rosa himmel. Och jag vet, jag tjatar säkert med min lokalpatriotism. Men jag kan bli så tacksam för Uppsalas skönhet, och för de tillfällen man kan njuta av den utan att ha en pressande tidsgräns att bry sig om eller en tung väska att släpa på. Att gå till simbassängen för dess egen skull och att ha tid att njuta av promenaden dit var en lyx. Väl där var vattnet lent och skönt, trots trafikstockning i simbassängen. Högerregeln tillämpades stenhårt men irritation uppstod då vissa ivrare (alla under 65) envisades med att köra om mer saktfärdiga simmare, varvid någon snäste att alla som hade bråttom kunde byta fil till en som hette "snabb-sim". Det enda som skiljde sig från trafikstockningen i Beirut var frånvaron av svordomar, signalhorn och fräcka handsignaler. 

 Efter en timmes simmande slank vi tre ned som hala och möra tvålar i den varma bassängen, för att när det också blivit för kallt, ångrökas i bastun. Jag märkte att det var varmt när mina kontaktlinser började kännas heta mot hornhinnan, men skulle till varje pris försvara min titel som bastuälskande viking (?) inför de två fransyskorna som svalkade av sig emellanåt. 

Sen, väl hemma i Flogsta, förstörde jag och Moa allt vi vunnit på simningen genom att vräka i oss varsin kebabtallrik. Efter att Moa gått upp till sig, somnade jag och drömde hela natten om svartkonst och otäcka spöken i Tina Turner-peruk och Dolly Parton-klänning i country-stuk. 

Ångrökt

1 Läs mer >>
Det visade sig vara trögare att hitta lusten till att uppdatera väl hemma i Sverige och Uppsala. Jag har slut på historier för tillfället (inte för att jag alltid gjorde så spännande saker i kära irriterande Beirut). Det är i alla fall en skön måndag. Det har snöat nästan hela dagen utanför och nu när den blå timmen är här, ger snön ett underbart ljus. Jag lyssnar på Ella Fitzgerald som passande nog sjunger om blå himlar - fast hon menade nog en annan typ av blå. På skrivbordet har jag en november-kaktus som blommar hysteriskt eftersom den är hög på växtnäring. Den har jag fått tillbaka från lilla E som jag drack te hos igår. Det har visat sig att jag tvingade folk till höger och vänster att ta hand om mina 15-20  blommor innan jag åkte till Libanon för snart ett år sedan. Det hade jag helt förträngt. Jag som trodde mig vara blomlös och börjat snegla förstulet på luktjasmin och bouvardia i köpcentret, men det kan jag alltså glömma. En orkidé och ett gäng aloe vera ska ändå snart åter finna sin väg hem till mig. 

Nu är den blå timmen slut. Jag ska plita ned några rader till på min uppsats. Sedan ska jag gå iväg och simma. Det ska bli skönt, om jag inte får lida för att jag hyvlade benen tidigare idag. Måhända blir det ett smärtsamt uppvaknande. Hoppas ni har en god måndag - det har faktiskt jag. 


Jag hittar hem igen i...

0 Läs mer >>
Lite inspiration fann mig, tomheten till trots, efter att jag druckit te med mig själv och datorn på Ovandahls konditori och skulle gå hem i mörkret med tunga ryggsäcken. Från gamla torget ståtade en av Uppsalas mest fotograferade vyer med mörkret som bakgrund. Den stora svarta domkyrkan stod i självklar distinktion, diskret upplyst inifrån och på något vis medveten om sin egen märkvärdighet men som nedlät sig till att samsas med vackra hustak och röda fasader och ljusen i träden ovanför ån. Valvet vid Skytteanum lyste blått och jag blev poetisk men var nödbedd att ta en annan väg för annars skulle jag lalla runt där än. 

Den gamla universitetsbyggnaden låg i skugga, tyst och ruvande, medan lilla Fyrisbion drog blickarna till sig med sina färgglada affischeringar. Kyrkogården sov djupt en oändlig sömn. Jag tog vägen om Folkes livs, tittade snabbt åt triangelns upplysta fönster, och såg glimtar av ett gammalt liv som jag knappt levt och sedan länge lämnat. Studenterna var statister som inför öppen ridå pratade i telefon, lagade mat och tittade på tv. Jag kan, för min inre syn, se makaronerna i kastrullen, stekflottet på spisen och gaffeln som vevar runt falukorv i en teflonpanna. Någon enstaka student sitter stressad under en lampa och studerar, förkovrar sig. Långt fler gör sig redo för klubbkväll på Snerikes nation. Och jag tänker att det inte bara är stekflottet som luktar i triangeln. Det luktar ungdom. It smells like teen spirit. Jag stannar nästan där på trottoaren, i min tanke. Jag är 24 år och tänker att det luktar ungdom? 

Fast jag vet inte om jag någonsin har varit så ung som så många verkar vara. Nej, knappast. Jag var en medelålders kvinna under cover i en 20-årings kropp. En observatör som försökte förstå men aldrig riktigt integrerades i den främmande ungdomligheten. Men ju äldre jag blivit ju bättre har jag förstått ungdomen, ju yngre har jag kunnat bli själv. Så jag bara väntar på tills jag blir riktigt gammal för då jävlar.

Ingen ålder för en do...

0 Läs mer >>
...Så inleder jag blygsamt ett nytt kapitel på denna blogg. Hemma i Sverige. Jag har återvänt till Uppsala efter nästan ett år annorstädes, och har förbryllat kunnat konstatera att korridoren, detta i mitt vokabulär så utslitna ord, har alla påtänkliga likheter med skabbigheten i Borj Hammoud.  Fattas bara kackerlackor i kylskåpet. Men det är i alla fall kallare inomhus än utomhus, precis som i Beirut. Sålunda känner jag mig hemma.

Jag ska på intet vis vare sig bli högtravande eller långrandig (haha), men jag har mycket att vara tacksam för gällande den senaste perioden. Oefterlikneliga vänner och oförglömliga människomöten.  Jag har fått lära mig mycket om Libanon, om dess kultur och själ (men för den skull aldrig fått grepp om dess politik), och om människor i allmänhet och mig själv allra mest. Några djupa slutsatser orkar jag dock inte vaska fram här. Det får bli en annan gång. I dag är uppdraget lätt och rättframt. Jag vill bara säga tack. Tack!

Kära Örebroare...