1 Läs mer >>
Det är mitt sista dygn i Libanon, inshallah. Det ska bli skönt att få slut på den här resångesten som "alltid" tycks drabba mig när jag ska resa någonstans. Jag säger inte resfeber, för det tycks vara mer med i paketet. Sentimentalitet, stress, en mäktig tvehågsenhet och en liten smula dödsångest. Jag har inte kunnat ge ett klart svar om vad jag har velat hitta på under den här veckan när vänner har frågat, för jag har inte velat missa något, samtidigt som jag egentligen helst har velat stanna hemma ensam. Nu njuter jag till exempel av två tre timmars respit (ska egentligen packa färdigt, göra mig i ordning och fixa lite smågrejer, som att ta ut alla telefonnummer och kontaktuppgifter ur mobiltelefonen, städa lite) innan jag måste besluta om jag vill äta lunch med A och T, eller om jag vill träffa Fattoush och franska delegationen (mitt öknamn på de som jag känner ur den enorma franska diasporan här - de tycks bli fler och fler för varje gång jag ser dem) redan från början, och om jag vill tillbringa kvällen endast med Fattoush och franskorna, eller om jag vill blanda i hop dem med A och T och mina arbetsgivare C och L. C och L har erbjudit sig att skjutsa mig till flygplatsen vilket jag tacksamt tar emot - men då har hela franska delegationen och Fattoush sagt sig vilja fara med... =) 

Igår togs det avsked på skolan. Det känns underligt, överlagt dramatiskt för det känns inte som att det är sista gången jag ser dem. Men så blev jag rörd när Rita, också hon rörd, gav mig ett julkort som hon dekorerat och fått alla i Insan att skriva på. Hon bor med franska delegationen i veckorna och det är bara de sista månaderna som jag har förstått vilken person hon är. Hon är känslosam, tar lätt åt sig, och tar folk snabbt till hjärtat. Hon är besatt av gulliga saker som får andra att kräkas, som den seriefigur som på engelska heter Strawberry shortcake, men alla förlåter henne hennes obehagliga passion  för att hon är en sån genuin människa. Hon skrattar högt och gärna. Jag, med flera, kallar henne mahdome på arabiska, som betyder "jättesöt". Man kan säga det i nedlåtande ton, men jag menar det med största respekt. 

Det finns massor med andra underbara inspirerande människor här, men jag har inte tid att skriva om dem nu när jag ska packa osv - och intresset kanske ändå är begränsat att höra om människor man inte känner.

På kvällen for jag, tillsammans med  Avo o Talar, C och L samt en annan Rita och Rosy till en julkoncert i den evangeliska kyrkan downtown. Det var stämningsfullt. Sen for vi, förutom Rita och Rosy (två STADIGA damer som jag satt inklämd mellan i baksätet i Avos bil - jag hade tagit med en extra tröja för jag var rädd att det skulle bli kallt - men det var ingen risk mellan dem två...) iväg och käkade kinamat. Och nu måste jag packa och göra mig i ordning. Puss o kram... 

Dramatiskt att resa -...

0 Läs mer >>
Well, well. Torsdag. Dagarnas  kranka blekhet till trots, går de förbi i ett huj. Snart ska jag iväg och träffa en del av den franska delegationen, Bene, och vi ska kolla på en marknad i flotta Sayfieh, downtown. Och igår kväll var det en avskedsfest till mig på skolan. Alla hade små lappar med min grimascerande nuna fastnålade på bröstet (för att  vi alltid ska bära med oss dig i hjärtat) och vi åt, och drack och sedan blev det lek (en mild omskrivning för förnedring). Jag tvångsmatades med youghurt (sköna M satt bakom mig och skulle mata mig med laban, men siktade inte så bra) och skulle sedan gissa personer genom att känna på dem med ögonbindel (vilket ju låter misstänkt redan där). Klämde givetvis stackars Mi på bröna ordentligt till allmänt jubel  -  trodde att jag kramade hennes axel (det var liksom det första jag fick tag i. Inte mitt fel att hon är så storbystad)

Sen fick jag fina presenter, en väska och en lång svart schal, båda med palestinska broderier. Av sköna M fick jag de målningar vi gjorde när vi var hos konstnärskvinnan på kurs, och av R, som visade sig vara min "Secret Santa" (vilket vi har spelat nu) fick jag akvarellblock, oljekritor och akvarellpennor. Hon hade sett att jag kluddade i mina block vid varje möte. Trevligt, eller hur? Sådana fina saker har jag inte haft sedan jag var liten, eller rättare sagt, sen jag fyllde arton. Då fick jag en oljemålningskurs på en vecka av min mor och material av min far. Tänk så bortskämd man är. =)

Så idag har jag börjat packa min väska. Det är en underlig upplevelse. Känns inte riktigt verkligt. Det gör inte heller de sjutton små praktiska grejer som man måste göra, men som alltid vet jag att det kommer att ordna sig, undan för undan till slut...

(Förnedrings)fest

2 Läs mer >>

Jag och Flo, en del av franska ockupa... delegationen. 

Lördagsrejs - Gemayze

2 Läs mer >>
Konstigt liv man lever nu. Jag är hemma och svettas med min uppsats och det är som vanligt en enorm tröskel innan skrivandet sätter igång på allvar efter all läsning, men det blir långsamt bättre. F hälsade på mig förut på en tepaus från jobbet, och frågade "men vad ska du göra hela veckan? Studera mera?". Ja, studera med mera. Jag känner också den här bisarra stressen att tiden snart håller på att ta slut (vilket tjat), men ändå tycks jag oförmögen att samla ihop mig, samla ihop vänner och jobb och förberedelser och julklappar och fixa avslut och allt det där. ÅNGEST. Jag tror till och med vissa är stressade för min skull, och för att de inte ser röken av mig nu, under min sista tid här... Svenskan har gått under jorden. Eller, till sist faktiskt blivit kidnappad av Hizbollah. Någon som känner sig manad att betala lösensumma? Nej, anade väl det. :P 

tomhet innan uppbrott...

0 Läs mer >>

Sen ringde sköna M och sa att vi skulle till Gemayze och roa oss. Det var bara att lyda, men det var trångt, rökigt och jävligt högljutt. Nej, jag vet inte vad de tittar på. Tjejen i rött är medlem i franska delegationen. 

Lördagsrejs - Gemayze

0 Läs mer >>

After walking from Raoche to Hamra (it's SO far when you're tired), and after eating a chawarma and after meeting a swedish swede and after drinking hot chocolate in a nice café that only played U2 music with him (I ordered hot chocolate with irish cream, apparently without booze >:(  ) we went back to achrafiyeh... where we saw a giant .... krubba? What's that in english? Fattoush, you know the queens' english? (I only know the english of Björn Borg)

Saturday social race ...

0 Läs mer >>

Skärpan är väl sådär... 

Saturday social race ...

0 Läs mer >>

Sen, när skuggorna föll över downtown, tröttnade vi, och tog en service till Raoche. Där var det fint, och vi gick och gick och gick. 

Lördagsrejs - Raoche

0 Läs mer >>

Fatima poserar.

Fattoush strikes a po...

0 Läs mer >>

Kolla in kulorna! HO HO HO!

Julgran

0 Läs mer >>

Bling

0 Läs mer >>

Julpynt vid stora mos...

0 Läs mer >>

Fatima tyckte att jag passade ihop med bakgrunden. =)

Fina färger

0 Läs mer >>

Många gånger när jag gått o strosat downtown har jag skymtat en vacker trappa. Den här gången gick jag och Fatima dit, och en bit av antiken uppenbarade sig. Tyvärr är vi okunniga om vad detta är. Kan någon hjälpa oss?

En bit kultur, mitt i...

0 Läs mer >>

Downtown prydd av guldrosetter. Väldigt chic. Väldigt libanesiskt. :)

Downtown Beirut i jul...

0 Läs mer >>

Fatima såg mer beskedlig ut.

Lördagsrejs