4 Läs mer >>
Det blev inget. Jag är en usel shoppare. 

Tomhänt

1 Läs mer >>
Problem: Har inga pengar. Lösning: gå och shoppa.   
Vanligtvis är jag snål som en smålänning, ständigt slår jag mina lovar runt affärerna, pillar på allt, men handlar aldrig något. Ja, jag är säljarnas mardröm personifierad. Jag har själv arbetat som säljare. Jag hatar kunder som mig. 
När jag väl bestämmer mig för att lätta på bössan, dock, är det som när fördämningarna brister i en damm, som när vår-floden exploderar över allt och alla eller niagara-fallen massiva kraft. Jag hamnar i en shopping-psykos. Som alla typer av rus följs den av en ordentlig baksmälla - skuldkänslor och fattigdom. 
Men det är att gå händelserna i förväg. Jag har inte fått min fix än. Föremålet för min heta åstundan denna dag är handdukar som matchar duschdraperiet. 
Så vi ses på stan. 

Så löser jag problem

0 Läs mer >>
Det är en vacker kväll. Vi närmar oss Valdemarsvik och solen håller på att gå ned bakom fälten. Det gör att världen täcks av en mjuk kopparton och säden ser ut att brinna. Sverige är vackert. Nej, min inre lokalpatriot tar aldrig ledigt. 

Jag sitter på en evighetsbuss från Kalmar till Uppsala. Det är inte särskilt bekvämt, men snart kommer skuggorna falla och vi kan träda in i vår personliga sfär, i mörkret. Vissa med iPods i öronen, andra med näsan i en pocket under en ensam lampa. Vissa stirrar ut över landskapet eller på sin egen spegelbild som reflekteras i glaset. Någon har ett privat samtal i sin mobiltelefon, glömsk av alla lyssnande öron. Lokaltrafik är ett märkligt fenomen. En massa människor förs ofrivilligt samman, med den enda gemensamma nämnaren att de ska resa mot mål som ligger i samma riktning. På bussen är alla ensamma - men i gott sällskap. 

Nu har vi nått Valdemarsvik. Kvinnan bakom mig avslutar sitt samtal. Damerna till höger sitter med sina pocketar i högsta hugg. Ingen säger något.  Man kanske skulle läsa lite. 

På väg

1 Läs mer >>

I söndags natt tog jag bussen från det nordliga Uppsala, till Lund i söder. På måndag morgon  försvarade jag min uppsats, och förtjusades sen av Lunds gamla akademiska skönhet. Lund är en sådan vacker universitetsstad! Och så pratar folk skånska, eller något annat språk! (Jag lyckades åka dit samma dag som utbytesstudenterna anlände i förvirrade massor.)
Medan jag ändå var på sydliga breddgrader, passade jag på att åka till goa Lena som bor i Kalmar. Så hade vi ett par riktigt sköna dagar där vi gjorde precis vad som föll oss in. 

En liten semester i K...

3 Läs mer >>
Efter flera dygns slit är uppsatsen äntligen inlämnad. Jaha. Vad ska jag fylla mina dagar med? 
--
Firar med "I'll Go Crazy if I don't go Crazy Tonight". Och ja. Jag ska ha vin.

Crazy.

1 Läs mer >>
Jag hade en intellektuell timme med Keith Jarretts Köln-koncert ett tag - men nu har jag gått över till något betydligt mer passande. Ola Magnells "När jag dör". 

För spotify-användare:

http://open.spotify.com/track/3y2VcpKHzwSAue0NExgcvZ

När jag dör

0 Läs mer >>
Hjärnan är trög, som den grå himlen ovanför. Min älskade laptop är trögare ändå - jag oroar mig för att den ska börja jävlas nu, de sista kritiska timmarna innan jag ska lämna in uppsatsen - hellre att blixten slår ned i skallen på mig. 

Under tiden jag väntar på att mina tankar ska redas ut och datorn bränner sönder sina kretskort (en liknande process föreställer jag mig, med liknande resultat), tröstar jag mig med en annan härlig en som jag inte minns om jag har pratat om förut. Det har jag säkert. Jag gillar saker som får mig att verka obegripligt intellektuell eller i bara jävligt pretentiös - Thelonios Monk's Misterioso. Ah. Plötsligt klarnar himlen, och mina tankar med. 

Mer musik

1 Läs mer >>
Jag petar och funderar på min uppsats. Och lyssnar på Mahler. Klassisk musik, som man lätt glömmer bort när man låter sig uppslukas av bombastisk åttiotalsrock, som jag har gjort den senaste månaden. Det har inte funnits något annat än U2, Simple Minds, Hothouse Flowers, och i och för sig lite Madonna nu på sluttampen. U2. Så låter min själ. Och nu vill jag inte höra några spydigheter om det.

Men nu alltså. Mahler. Och den djupa koncentration jag behöver. 

Mahler.

0 Läs mer >>
Här sitter jag och svettas med min uppsats. Men jag hinner tänka på bloggar i alla fall och tänkte publicera en tråklista. 
O nej, jag är för fin (för glömsk snarare) för att nämna några namn, här tar jag bara upp hatade tendenser:

- Vardagsbloggar som handlar om mat, tv och inköp. Why? 
- Bloggar där tjejer (eller killar) tar  många och fula bilder på sig själva i en spegel med ena handen i håret. Why?
- ...?

Så det blev inte en särskilt lång lista. Jag ber om att få återkomma när jag fått en hat-refill. 
 

Bloggar

2 Läs mer >>

Jag är äntligen tillbaka efter en kort och intensiv helg i Sveriges framstjä... framsida, Göteborg, där jag gick på den efterlängtade U2-konserten med min kära syster, JW och deras long-time friend från skötet i Götet, Snyggtompa. Jag förstår att ni har saknat mig.


Göteborg visade sig artigt från sin bästa sida, med en varm bris som följde dess gator och den oväntat korta avenyn som såg ut att le i solljuset. Fredagen då vi åkte upp var ett tjurigt undantag, med spöregn, blåst och isiga höstvindar. Lyckligtvis hade vi biljett till lördagens konsert, och ägnade istället fredagskvällen åt en glad, utdragen och brutalt effektiv bläcka.


På lördagen samlade en något stukad trupp ihop sig och drog ned på staden utan plan. Vi tittade frågande på varandra, men ingen kunde samla ihop tillräckligt med hjärnceller för att komma fram till något konstruktivt. Så vi drog runt, från spårvagnen på centralstationen till saluhallen, över strömmen till en stor, vacker park. Det var då det hände. Som en blixt från klar himmel.


Eller snarare en skitnödig mås från klar himmel.


SPLATT! Rakt på min systers snövita nytvättade shorts som var så krispigt fina och fräscha ihop med den rödrutiga blusen. En stor brunvit rinnande fågelskit. Min systers tidigare neutrala humör förbyttes omedelbart till sammanbiten surhet, stampande steg och idel ilskna ögonkast. Ett par kilometer och några fuktiga näsdukar senare hade hon lugnat ner sig tillräckligt för att dra sig till minnes en annan fågelskitrelaterad historia där hon själv enbart hade varit statist.


Det är tidigt nittiotal. Ett gäng ungdomar inklusive hon själv, tågluffar i Europa. Precis när gruppen mödosamt har tagit sig upp för alla de vackra vindlande långa trapporna vid Notre Dame, viner en fågelskit som en projektil från andra världskriget genom luften och träffar en av killarnas handtvättade Levis' som äntligen nästan hade torkat efter alltför många dagar på ett fuktigt och sunkigt hostel... Som en ovälkommen välkomstkyss, ett ironiskt "tack-för-besväret-med-trapporna,-varsågod", eller kanske ett franskt, fräckt tågluffardop. Eller snarare, ett kort och koncist "Fuck you!" från fågelvärlden.


Min syster hade skrattat och skrattat och skrattat och skrattat. Och sen skrattat lite till.


Sensmoralen är således följande: Det är inte lika roligt att befinna sig på andra sidan fågelskiten och skadeglädjen är dömd att straffa sig en dag.

Jag har en liknande berättelse själv från Nepal, men den resulterade endast i ett blåmärke stort som en omogen ananas på armen och med samma form, och en dröjande känsla av chock. Sen dess sätter jag mig endast mycket motvilligt under träd och fikar, ständigt osäkert blickande upp mot trädets oberäkneliga skuggor.


Åter till Göteborg, sommaren 2009. Vi hade hämtat oss från fågelincidenten och strövade runt på avenyn igen, dividerande om vi skulle äta på stan eller återvända hem till Snyggtompas lya och käka färska räkor innan det var dags att äntra Ullevi, när vi plötsligt såg en massa folk springa mot en oansenlig grå byggnad. Nyfikna gick vi dit för att kolla vad som stod på och ställde oss längst bak i folkmassan, som var ivrig och förväntansfull på gränsen till hysterisk som vid en offentlig halshuggning eller ett maffigt häxbål på medeltiden. JW hamnade på sitt osynliga sätt genast i framkant av folkhopen, och märkte plötsligt hur publikens kameror blixtrade nedåt, mot någonting litet strax framför honom. Offret var en kort, oansenlig karl i femtioårsåldern med mörkt glesnande hår och utskjutande haka. Han var klädd som för att kompensera för sin bristande längd, med smala svarta jeans, en mycket dyr mc-jacka i skinn och stora, tonade solglasögon med stjärnor på sidorna. Snart blev vi bortvallade av livvakter och den lille mannen försvann i en stor svart fläskig bil med tonade rutor som bara andades "ROCK STAR" och slukande bränsleförbrukning...


Jaha. Det var Bono som skulle till sound check.


Jag lyckades få några bilder på ryggar, kameror, bakhuvuden och livvakter. JW hade ingen kamera.


Resten av dagen förflöt som en serie bildrutor med starka färger men suddiga konturer. Lasagne på en uteservering i den fantastiska eftermiddagssolen, med folk i sommarklänningar, skjorts och tubsockor på parad utanför. Vin och färska räkor med Def Leppard på i bakgrunden hemma hos Thompa. Och sen, konserten. Den stora klon som en gigantisk fästing på Ullevi. Köande och väntande bland jeansklädda ben och folköl. Kissnödighet. Baja-major. Aung-san Suy Kie-masker och chips. Snow Patrol. Sen - U2. Och jag tror det var en bra konsert. Jag minns inte så mycket. Mest glimtar här och där. Jag tror hjärnan blev så överväldigad att den stängde av sig själv i självförsvar. Larry Mullen Jr. som förstrött slår på en bongo-trumma under "I'll go crazy if I don't go crazy tonight". Bonos gröna gitarr, eller laser-kostymen han bar under extranumren. Att han är en jävel på att sjunga, den där lille fan. Att the Edge är en riktig super-star. Inga överraskningar. Ingen liten brud fick dansa med Bono på scenen den här gången. Annars hade jag satt mina pengar på Hamstern som stod rätt bra till därframme.


På vägen hem från Göteborg tog sommaren slut. Vi kände dess dödsryckningar när värmeböljan slog till senare under veckan i Katrineholm. Kanske kommer det fler. Men juli 2009, min månad året jag fyllde 25, är för evigt död och borta.


Nu, när jag kan göra bokslut över min sommar, kan jag förtälja att den till övervägande del utgjordes av det vita lådvinet 'Talus', Miss Marple på klockan onsdagar, uppsatsen som min eviga Sisyfus-sten och trogne följeslagare (dra åt helvete!), min mäktiga familj och helgen i Göteborg som ett ilsket brinnande tomtebloss mot en grå himmel.


Få se vad vi ska göra härnäst.

Bokslut

0 Läs mer >>

Götet

0 Läs mer >>

Come on, girl, try just a little harder. 

Jag peppar mig själv med en bild från den  heliga Qadisha-dalen i Libanon i december förra året. 

Qadisha

4 Läs mer >>
Jag vill ha öl. Kall öl. 

Från idet.